Crown RS60 5R kytkinpoljin painuu välillä rintapeltiin

Crown RS60 5R kytkinpoljin painuu välillä rintapeltiin

ViestiKirjoittaja ebetra » Ke Touko 2019 15, 21:40

Vastikään vuosien jälkeen takaisin elävien autojen kirjoihin päässyt Toyota Crown RS60 -1973 5R koneella ja 4 lovisella manuaaliaskilla.

Salaperäinen vika on seuraavanlainen:
Kytkinpoljin toimii suht jäykästi ja normaalisti kun autolla lähtee prutkutteleen. Jossain kohtaa varsinkin liikennevaloissa kytkintä käyttäessä poljin kuitenkin painuu ilman vastusta pohjaan, ja vaihdetta ei saa silmään. Toistamalla liikkeen toisen tai kolmannen kerran paine löytyy ja vaihteen saa vaihdettua.
Tuntuu kuitenkin, ettei vauhdissa vaihtaessa tuo ongelma ilmene läheskään niin usein, kuin liikennevaloissa ym.

Aiemmin kun autolla ajoi vain pikkulenkkejä, ei tuota ongelmaa ollut. Ensimmäisen pidemmän ajosession jälkeen tuo kytkinpoljin alkoi satunnaisesti painua pohjaan. Välillä tämä ilmiö esiintyy harvoin, mutta tänään taas liikennevalorikkaassa liikenteessä jännitti, koska joutuu nousemaan autosta ja työntämään loppumatkan...

Ostin kytkimen työsylinteriin tiivistesarjan, jonka vaihdoin. Sylinteri ja mäntä ei vaikuttanut mitenkään kuluneilta tai väljiltä, ja kumit sain asennettua hyvin paikoilleen.
On tullut metsästettyä samaista sarjaa pääsylinteriin, mutta ei ainakaan vielä ole löytynyt.

Onko kellään ideoita, mistä tämä voisi johtua, sekä miten tälläisen taudin kanssa saattaisi elää normaalia toyota-elämää?
ebetra
 
Viestit: 17
Liittynyt: Ti Elo 2016 30, 22:59

Re: Crown RS60 5R kytkinpoljin painuu välillä rintapeltiin

ViestiKirjoittaja J-M Kujala » Ke Touko 2019 15, 22:10

Täysin väärä säätö työsylinterin päässä et mäntä liikkuu sisään tai jotain vastaavaa, vois olla vaihtoehto.
Toyota Celica TA-22
Toyota IQ
Ducati Monster -99
Toyota Corolla T-sport TTE 2ZZ-GE
J-M Kujala
 
Viestit: 771
Liittynyt: To Huhti 2008 24, 18:24
Paikkakunta: Vaasa

Re: Crown RS60 5R kytkinpoljin painuu välillä rintapeltiin

ViestiKirjoittaja ebetra » Su Kesä 2019 30, 20:40

Työsylinteriä koitettu säätää, ei vaikutusta tähän vuodolta vaikuttavaan ilmijöön.

Kytkintä kun painelee edestakaisin tällä "tyhjällä" liikeradalla eli sillä jolla ei pitäisi kytkin vielä ottaa yhtään, satunnaisesti poljin painuukin ihan ilman mitään vastusta rintapeltiin. Kun ottaa hieman taakse ja takaisin eteen niin sitten paine löytyy.

Nyt ajellessa kytkintä pitää useimmiten painaa 2 kertaa pohjaan, jotta pääsee liikkeelle (kun kone on lämmennyt).. Kylmänä tuntuu toimivan paremmin. Olen koittanut etsiä pääsylinteriä /korjaussarjaa nykyiseen, mutta mistään ei tunnu löytyvän tähän malliin. Pääsylinteri on tässä jarrutehostimen ja lokarin välissä, josta lähtee letku tuolle nestesäiliölle. Eniten tätä pääsylinteriä muistuttava joka netistä löytyy on tämä:
https://www.ebay.com/itm/TOP-QUALITY-Cl ... 1438.l2649
ebetra
 
Viestit: 17
Liittynyt: Ti Elo 2016 30, 22:59

Re: Crown RS60 5R kytkinpoljin painuu välillä rintapeltiin

ViestiKirjoittaja ebetra » Ke Heinä 2019 17, 20:42

Pääsylinteri irroitettu ja avattu, puhdistettu ja kasattu. Mäntä ja tiivisteet näyttivät terveiltä, niitä en lähtenyt uusimaan koska mistään en meinaa löytää korjaussarjaa.

Poljin tuntuu toimivan taas vähän paremmin, mutta kun ekan kerran painaa hetken tauon jälkeen niin ei irrota aivan täysin...

Crownini pääsylinteri esiintyy alla olevassa kuvassa:
https://ibb.co/v4QHDsh

Onko täällä muilla harrastelijoilla samanlaista pääsylinteriä? En löydä edes interwebsistä samanlaista.

Kytkinpolkimessa tuo "tyhjä" osuus on aika suuri: kun kytkintä painaa, se painuu jopa 20mm ennen kuin sylinterin mäntä edes liikkuu. Pääsylinterin säätövara on aivan niukilla, ei ole tappi kuin 2-3 jengakierroksella reiän sisässä, joten sitä ei enää voi säätää pidemmälle.

Pääsylinterin nestesäiliön korkki on myös tiensä päässä, ihan eri kunnossa kuin esim jarrunestekuppien hatut: se on jatkuvasti kostea, säiliön ympärille kiristyvä "huullos" on repaleinen ja väljä, sekä hatun keskellä oleva metallinen tötterö keskireiän ympärillä irtoaa herkästi. Voiko tämä vaikuttaa kyseiseen ongelmaan?
ebetra
 
Viestit: 17
Liittynyt: Ti Elo 2016 30, 22:59

Re: Crown RS60 5R kytkinpoljin painuu välillä rintapeltiin

ViestiKirjoittaja ebetra » Ke Elo 2019 07, 21:34

Tilasin puolilotolla Englannin kaukaisesta maasta tiivistesarjan, jonka tiivisteet olivat näennäisesti samanlaiset kuin omassa pääsylkyssäni.

Eilen otin männän pihalle sylinteristä ja vaihdoin männäntiivisteen. Männän päässä oleva pienempi tiiviste oli hieman matalampi verrattuna omaani, joten sitä en vaihtanut. Isompi tiiviste näytti miltei identtiseltä vanhan kanssa. Sen vaihdettua kytkinpoljin on huomattavasti jäykempi, mutta jää välillä pohjaan hetkeksi, varsinkin kun sylinteri on tyhjä nesteestä tai sitä ilmataan.

Vika ei kuitenkaan vieläkään poistunut täysin. Aina silloin tällöin poljin polkaisee tyhjää, eikä vaihdetta saa päälle.

Kokeilin ilmata kytkintä "perinteisellä" tavalla eli toinen polkee paineen ja toinen päästää ropusta ilmat pois. Kuulin ja kokeilin myös minulle uutta ilmaustapaa, jossa esim. tippakannulla pumpataan avattuun roppuun nestettä ja sitä kautta ilman pitäisi mennä nestesäiliön kautta taivaan tuuliin.

Toisaalta tuntuu siltä, että nesteen sekaan jää ilmaa, kun molemmissa sylintereissä on uudet tiivisteet lukuunottamatta pääsylinterin pikkiriikkistä... Alkaa pikkuhiljaa tunnit olla täydet tälle osaprojektille. :evil:

Onko tehokkaampaa ilmaustapaa, kuin edellä mainitut? Tai mistähän löytyisi kokonaan pakasta vedettävä pääsylinteri, joka sopisi tuonne ahtaaseen nurkkaan crownin konehuoneeseen?
ebetra
 
Viestit: 17
Liittynyt: Ti Elo 2016 30, 22:59

Re: Crown RS60 5R kytkinpoljin painuu välillä rintapeltiin

ViestiKirjoittaja samicrown » Pe Elo 2019 09, 19:39

Jotenkin tuntuisi siltä,että siellä on vielä ilmaa järjestelmässä. Tuo pienempi tiiviste pääsylinterissä on se tärkeämpi.Isompi on lähinnä pölysuoja.Pienikin epätasaisuus sylinterin sisäpinnalla on haitaksi. Ilma voi olla työläs poistaa joskus. Hyvä laite on paineilmatoiminen ilmauskannu,jonka saa esim. motonetistä. Itse taistelin joskus ilma ongelman kanssa ja tuollaisella sai hyvin imettyä ilmalukon pois.
samicrown
 
Viestit: 24
Liittynyt: La Maalis 2011 19, 18:12
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Crown RS60 5R kytkinpoljin painuu välillä rintapeltiin

ViestiKirjoittaja samicrown » Pe Elo 2019 09, 20:06

Pääsylinterin nestesäiliön korkin ei pitäisi sinällään aiheuttaa mitään ongelmaa. Tosiaan jos on ilmaa järjestelmässä niin sitten purskauttaa säiliössä aina kun poljinta painaa ja silloin voi vähän korkki vuotaa. Muuten ei.
samicrown
 
Viestit: 24
Liittynyt: La Maalis 2011 19, 18:12
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Crown RS60 5R kytkinpoljin painuu välillä rintapeltiin

ViestiKirjoittaja ebetra » Ti Elo 2019 13, 21:12

samicrown kirjoitti:Jotenkin tuntuisi siltä,että siellä on vielä ilmaa järjestelmässä. Tuo pienempi tiiviste pääsylinterissä on se tärkeämpi.Isompi on lähinnä pölysuoja.Pienikin epätasaisuus sylinterin sisäpinnalla on haitaksi.


Pienellä tiivisteellä tarkoitin siis männän ihan kärjessä olevaa, n. puoli senttiä halkaisijaltaan olevaa tiivistettä, mikä lie sen funktio onkaan. Männän alkupäässä oleva tiiviste on siis vaihdettu, sekä tuo pölynsuojakumi, joka on taas sylinterin ulkopuolella.

Käytin näytillä sylinteriä sorvaritutullani sen ollessa irti, hänen mielestään sylinterin sisäpinnoilla ei sen suurempaa epätasaisuutta/naarmua tms. ollut.

Ehkä tässä täytyy vielä kokeilla tuota ilmaustyökalua..
ebetra
 
Viestit: 17
Liittynyt: Ti Elo 2016 30, 22:59


Paluu Moottori- ja voimansiirto

Paikallaolijat

Rekisteröityneet käyttäjät: Google [Bot]